vrijdag 20 juni 2008

Hunebedcentrum toont leven in de steentijd

In de nieuwe tentoonstelling in het Hunebedcentrum te Borger is te zien hoe een groep van 13 personen voor twee maanden overleefd in hun nieuwe prehistorische woonomgeving, een nederzetting van paalwoningen, in het achterland van het Bodenmeer in Zuid Duitsland, ver weg van onze beschaving. Daar wacht het harde dagelijkse leven van de Steentijd op ze. Wonen en slapen onder één dak, koken, oogsten, voedsel zoeken en vissen met gereedschappen uit de Steentijd. Een tweetal mensen heeft de reis over de Alpen ,van Őtzi, de man uit het ijs, op prehistorische wijze nagelopen. Zullen ze het in hun nieuwe leefomstandigheden redden?

Het experiment is vastgelegd in een televisieserie gemaakt door de Duitse Sudwestrundfunk in coproductie met de Bayerische Rundfunk. In deze televisieserie staat de reis naar het verleden, midden in de avontuurlijke wereld van Őtzi centraal. De tentoonstelling is al te zien geweest in 17 Duitse musea. Het is nu voor de eerste keer te zien in Nederland, in het Hunebedcentrum te Borger.

In de nieuwe tentoonstelling is te zien met welke middelen en kennis de mensen uit de Steentijd konden overleven. De expositie laat naast beelden van de bijbehorende televisieserie, wetenschappelijke achtergronden, nieuwe onderzoeksresultaten en voorwerpen zien. De basis van de tentoonstelling gaat over experimentele archeologie. De 13 mensen van de televisieserie moesten door middel van experimenten ontdekken hoe ze moesten overleven. In de expositie is te zien hoe dat is gebeurd. Vragen die hierbij centraal staan zijn:

Welke kleren droegen de mensen in de Steentijd?
Hoe woonden ze?
Welk voedsel aten en hoe werd dat bereid?
Waar werden de grondstoffen vandaan gehaald?
Hoe bewerkten ze het land?
Hoe leefden ze met elkaar?
Welke sociale netwerken waren aanwezig?
Welke handelsroutes waren aanwezig in de Steentijd?

Al met al veel vragen waar nog geen goede antwoorden op waren gevonden. Door middel van de experimenten die zijn gedaan voor de televisieserie hebben we nu een beter inzicht in de wereld van de Steentijdmensen.

De tentoonstelling is tot eind augustus te zien in het Hunebedcentrum te Borger.

Bron: TourPRess Holland
Datum: 3 juni 2008
Link: 'Hunebedcentrum toont reis in de steentijd'
Wikipedia: Ötzi, Neolithicum
OpenStreetMap: volgt nog
Gerelateerd:
- Hunebedcentrum

donderdag 19 juni 2008

Archeologische werkzaamheden Betuweroute feestelijk afgesloten

Op donderdag 19 juni worden de archeologische werkzaamheden in de Betuweroute feestelijk afgesloten op een rangeerterrein in Utrecht. De resultaten van het archeologische onderzoek en publieksproducten archeologie worden gepresenteerd en aangeboden door de Projectorganisatie Betuweroute aan de archeologische vakgenoten en de betrokken gemeentes.

Inmiddels alweer 15 jaar geleden werd begonnen met het voorzichtig opentrekken van een ritsluiting dwars door Nederland. Hierbij kwamen allerlei spectaculaire vondsten naar boven zoals Trijntje, het oudste menselijke skelet ooit in Nederland gevonden. Het archeologische onderzoek in het kader van de Betuweroute heeft veel prachtige en vernieuwende inzichten opgeleverd over hoe de vroege inwoners van Nederland omgingen met het landschap. Daarnaast bood dit project een unieke kans voor de archeologische wereld. De opgedane kennis en vaardigheden over het managen van archeologie binnen grote bouwprojecten tijdens dit project, stelt de archeologie in staat een volwaardige speler te zijn in de bouwwereld. De managementboeken `Evalueren, beschermen en begeleiden' en `Malta in de maak' getuigen van dit succes.

De projectorganisatie Betuweroute en de ministeries van V&W en OCW bieden op donderdag 19 juni publieksproducten en de wetenschappelijke rapportages aan. Het gaat om producten ontwikkeld door de Projectorganisatie Betuweroute, zoals de website www.archeologiebetuweroute.nl; fietsroutes en archeologie-bankjes in de gemeentes met opgravingen langs de Betuweroute; lespakketten; een tentoonstelling in Streekmuseum de Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam en een strekkende meter aan wetenschappelijke rapportages. Hiermee sluiten de opdrachtgevers een proces van jaren af, waarin zij zorg droegen voor het Nederlandse erfgoed in de bodem. Zij dragen thans de archeologie over aan hen die het toebehoort, namelijk de archeologische wetenschappelijke wereld en de burgers.

Bron: Nieuwsbank / Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten (RACM)
Datum: 18 juni 2008
Links: 'Archeologische werkzaamheden Betuweroute feestelijk afgesloten' / 'Archeologische werkzaamheden Betuweroute feestelijk afgesloten'
Wikipedia: Betuweroute
OpenStreetMap: volgt nog
Gerelateerd:
- Museum De Koperen Knop;
- kennis.betuweroute.nl > archeologie;
- www.archeologiebetuweroute.nl;
- www.betuweroute.nl

dinsdag 17 juni 2008

Tentoonstelling 'Dichter bij Archeologie' in Haarlem

"In deze tentoonstelling legt het Archeologisch Museum Haarlem een link tussen poëzie en archeologie. Centraal staan elf gedichten van de ... dichter/schrijver Esther Jansma (1958). Allemaal gedichten met een archeologisch tintje. Niet zo vreemd, want naast dichter is Jansma als dendrochronoloog (boomtijdkundige) werkzaam binnen het archeologisch vakgebied.

Elk gedicht wordt voorafgegaan door een inleiding die speciaal voor deze gelegenheid door Esther Jansma is geschreven. De gedichten worden geïllustreerd met passende Haarlemse bodemvondsten: voorwerpen die de sfeer van het gedicht weergeven of de essentie van het gedicht symboliseren. Een uitgelezen variatie aan archeologisch materiaal is in de vitrines te bewonderen, waaronder glaswerk, botmateriaal, speelgoed en schoeisel."

Grote Markt 18k, kelder van de Vleeshal in Haarlem (2011 RD).
Open wo t/m zo 13-17 u. Toegang gratis.

Er is ook een permanente tentoonstelling van een op ware grootte nagebouwde opgravingplek in het Archeologisch Museum Haarlem.

Bronnen: HaarlemCultuur.nl / IJmuiderCourant
Datum: 11 juni 2008
Links: 'Musea en natuurcentra...' / ‘Dichter bij archeologie’
Wikipedia: Dendrochronologie, Esther Jansma, Dendrologie, Nederlandse dendrologie, Nederlandse Dendrologische Vereniging
OpenStreetMap:
Gerelateerd:
- Archeologisch Museum Haarlem;
- Stichting Archeologische Werkgroep Haarlem;
- > cultuurwijzer > cultuurhistorie > archeologie

donderdag 5 juni 2008

Ga jij naar het 'Weekend van de Archeologie'?

Komend weekend (zaterdag 7 en zondag 8 juni) is het 'Weekend van de Archeologie' op het Landgoed Keukenhof in Lisse. Ga jij er naar toe?

"... je kunt zien hoe het er aan toe gaat bij een echte opgraving en je maakt kennis met de indrukwekkende innovatieve technieken die vandaag de dag gebruikt worden om archeologisch onderzoek te doen. Ook wordt er op het landgoed een brug nagebouwd op dezelfde manier als de Romeinen dat vroeger deden,..."

Op het programma staan onder meer workshops (7), lezingen (za 3, zo 2), en meer... zoals demonstraties en amusement (10). "... Er zijn afwisselende activiteiten voor kinderen en volwassenen....".

Verder zijn er onder meer stands zoals die van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN). Op de plattegrond zie ik 45 nummers. Deze zijn gegroepeerd onder de volgende koppen:
- Maritieme archeologie (2);
- Musea en instellingen (8);
- Archeologische opgraving (1);
- Archeologische organisaties (6);
- Archeologische opleidingen (4);
- Archeologische bedrijven (4);
- Reconstructie Romeinse brug (6);
- Ambachten van vroeger en entertainers (7);
- Eten en drinken uit vroeger tijden (2);
- En dan nog... (5).

Openingstijden:
> Zaterdag 7 juni van 10.00 tot 17.00 uur
> Zondag 8 juni van 11.00 tot 17.00 uur

Adres: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse

zondag 1 juni 2008

Archeologie op Hyves (in Limburg)

Nadat ik vandaag van enkele Hyve archeologie groepen lid ben geworden kwam ik op het idee om een nieuwe op te zetten voor Hyvers die iets met archeologie en Limburg hebben. "Voor iedereen die in Nederlands of Belgisch Limburg met archeologie bezig is of was. Sympathisanten in de brede zin zijn ook van harte welkom. Bijvoorbeeld als je geïnteresseerd bent in de archeologie in of van Limburg." zo heb ik het op archeo.hyves.nl omschreven.

Ik verwacht dat vooral jongeren in de breedste zin, dus ook 'oudere jongeren' lid zullen worden van deze nieuwe Hyve. Waarom de Hyve 'Archeologie in Limburg'? Om gericht te kunnen communiceren over onder andere opgravingen, tentoonstellingen en lezingen in Limburg.

Wil je ook op de hoogte worden gehouden van het laatste Archeologische nieuws in Limburg? Ja! Wordt dan lid van de Hyve 'Archeologie in Limburg'.

Enkele andere archeologie Hyves zijn:
- Archeologie en Prehistorie (voor studenten archeologie of gewoon geïnteresseerden in de archeologie.);
- Archeologie (voor mensen die archeoloog willen worden of zijn, of het gewoon leuk vinden.);
- Archeologisch Centrum Eindhoven (als lid van de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (AVKP) heb ik hier 'iets' mee);
- Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN);
- Archeologie van de stad. (Voor iedereen geïnteresseerd in stadsarcheologie...)

Kijk verder middels de zoekopdracht / query archeologie op Hyves.