vrijdag 29 augustus 2008

Prijs voor musea met bodemschatten

Museumprijs 2008

"... De genomineerden zijn Museum Het Valkhof in Nijmegen, het Museon in Den Haag en het Hunebedcentrum in Borger. Ieder jaar gaat de prijs naar een museum binnen een bepaalde categorie, dit jaar zijn dat musea met een permanente presentatie van Nederlandse archeologie of bodemschatten...."

Bron: DAG.nl
Datum: 25 augustus 2008
Link: 'Genomineerden Museumprijs bekend'

Verder kijken:
-> Museumprijs 2008
-> Valkhof, Nijmegen
-> Museon, Den Haag
-> Hunebedcentrum, Borger

dinsdag 26 augustus 2008

'Ontdek het verleden' in Venlo




Vanmiddag ben ik in Venlo gaan kijken bij een opgraving in het kader van de 'Verhalen van Limburg, Ontdek het verleden'. Daar ontmoette ik een alleraardigste jongedame van de provincie, Marian Janssen, waarvan ik een folder kreeg uitgereikt. Iedereen stond braaf te wachten totdat de hele groep zich in beweging zette. Bianca Hendrikx van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort was al begonnen met haar uitleg toen ik bij de derde opgravingsput aankwam. Een team van de regionale zender L1 onder aanvoering van Ger Houben staat klaar om opnamen te maken. En in de opgravingsput spotte ik Kris Förster van 'KF inHeritage' die contactpersoon voor de opgravingen in deze reeks is.

We staan aan de rand van het voormalige fort. Aan de rand van de 'put' zijn de(?) fundamenten nog te zien. In het midden van de put ligt een rechthoekig gat dat is gevuld met stenen en puin. Daarin zijn onder meer een vuurstenen schrabber of krabber, een hoef- of schoenbeslag en aardewerkscherven vanaf de 14e eeuw gevonden.

Bij de tweede put die we bezoeken vallen de rode pijpen op. Die mogelijk voor (afval)water hebben gediend. Volgens Bianca uit de 18e eeuw. Een uitgebroken muur en een stukje fundament in een hoek.

In de derde put vallen vooral de haardplekken op. Roodverbrande leem. En verder een muur(?) met een opening erin.

Aanleiding voor de opgraving zijn de toekomstige plannen van de gemeente. Overigens moeten die nog worden gemaakt. Een nieuw stadion voor VVV hoor ik fluisteren.

Ook zie ik de stadsarcheoloog van Venlo Maarten Dolmans en zijn kinderen. Die springen vrolijk in en uit de opgravingsput. Papa roept hen terug. De wethouder lijkt niet meer op tijd te komen vang ik op. Het is al ruim 17.15 uur.

Wat ik miste, als iemand die de plek niet kent, is enkele afbeeldingen van het fort en de resultaten van de boringen en het grondradaronderzoek wat al eerder heeft plaatgevonden op tekening. Aan het publiek merk je dat ze behoefte hebben aan tastbare dingen. Als wordt verteld over een muur aan de hand van grondsporen dan hoor ik de opmerking: 'Ik zie geen muur. Waar is dan die muur?'.

Bianca laat zich ontvallen dat gelet op de vele grondsporen de gemeente het advies zal krijgen om het terrein op te graven mochten ze het willen ontwikkelen, cq bebouwen.

Op de andere foto's bij Flickr een impressie van het terrein, enkele grondsporen, de verzamelde pers en organisatie.

zondag 24 augustus 2008

Zelf zoeken: actuele informatie archeologie

Misschien wilt u zichzelf af en toe informeren over actuele ontwikkelingen in de archeologie? Zo ja, dan volgen hier enkele tips, inclusief bijbehorende links.

Aanleiding. Ik ontdek net dat via de gezamenlijke catalogus van de bibliotheken in Limburg vrij makkelijk is te achterhalen welke krantenartikelen over archeologie, de archeoloog of een archeologe zijn verschenen. Helaas staan de artikelen niet integraal online. Maar door de kop te selecteren en in Google te mikken kunt wellicht online het artikel vinden. En anders gaat u lekker weer eens naar uw bibliotheek. Voor Limburg vindt u die gezamenlijke catalogus op: bibliotheeklimburg.nl. Helaas is website opgebouwd uit frames. Met deze link naar een voorbeeld van de resultaten mist u dan ook de navigatie.

Waar / hoe vind ik mijn nieuws? Eerst kijk ik op 'Google Nieuws'. Dat heb ik in mijn iGoogle als tab met de titel 'archeologie' toegevoegd. Enkele rechtstreekse links naar relevant nieuws: archeologie, archeologisch, archeoloog, archeologe, steentijd, bronstijd, ijzertijd, Kelten, Romeinen, Romeins, stadsarcheologie, middeleeuwen.

Het is dus een kwestie van creatief zijn met trefwoorden, denk verder aan: het paleolithicum, mesolithicum, neolithicum, Keltisch, Romeinse, Merovingisch, Karolingisch, Middelseeuws, etc. In te vullen na q=. Die q staat voor query. Een query is een vraagstelling / zoekvraag / zoekopdracht die op een gegevensbank (database) wordt uitgevoerd. Zo ziet de query voor Google Nieuws er uit: http://news.google.nl/news?ned=nl_nl&scoring=d&q=archeologie

Verder zijn er natuurlijk sites die net zoals ik nieuws verzamelen. Al dan niet geautomatiseerd. Denk aan ArcheoNieuws, Erfgoed Nederland > Archeologie > Nieuws en bijvoorbeeld de startpagina archeologie. Voorheen verzamelde ook Archeonet, waar ik ook nog aan heb meegewerkt, regelmatig nieuws. Het archief van Archeonet is nog steeds de moeite waard.

Tip. De RSS feeds ('webfeed') van de Google Nieuws zoekopdrachten kun je opslaan in jouw 'feedreader'. Daarmee heb je een sneller overzicht van alle archeologisch nieuws. Zelf gebruik ik het open source programma RSSOwl om webfeeds te bekijken.

Heb jij nog aanvullende tips? Reageer dan s.v.p. op dit artikel. Verras me.

RACM maakt wrakkenkaart

"... De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) gaat een wrakkenkaart maken van het Wad. Op de kaart komt precies te staan waar scheepswrakken liggen en wat de eventuele bijzonderheden zijn...."

"... gegevens die de dienst gaat maken met sonarapparatuur en geluidsgolven. Pas in een later stadium zal er ook worden gedoken om meer informatie over de vergane schepen te weten te komen.

In eerste instantie wordt er alleen een kaart gemaakt van het gebied onder Texel en het stuk tussen Vlieland en Terschelling omdat dit vroeger de twee belangrijkste handelsroutes waren...."

"... momenteel slechts één wrak, De Rob, bestempeld als beschermd monument..."

Bron: Trouw
Datum: 21 augustus 2008
Link: Wrakkenkaart Waddenzee in de maak

woensdag 20 augustus 2008

Woon opgravingen in Limburg bij

Let op! Gecorrigeerd het is dinsdag i.p.v. woensdag.

Komende dinsdag kunt u gaan kijken bij een opgraving in Venlo. In het kader van 'Expeditie Limburg: Ontdek het verleden!' welke door L1 wordt opgenomen.

Onder het terrein van de Frederik Hendrikkazerne te Venlo liggen de resten van het 17e eeuwse ‘Fort Sint-Michiel’. En wellicht komen erook nog oudere vondsten naar boven. Op dinsdag 26 augustus bestaat de mogelijkheid om tussen 16.00 en 18.00 uur de opgraving te bezoeken en om een toelichting te krijgen van de aanwezige archeologen. Het terrein is bereikbaar via de oostingang van de kazerne aan / via de Garnizoenweg.

In het winterseizoen 2008 - 2009 zal op regionale zender L1 de documentaire-reeks 'Expeditie Limburg: Ontdek het verleden!' te zien zijn. In deze reeks gaat een groep professionele archeologen en historici op zoek naar het onontdekte verleden van Limburg. Kun je deze zender niet ontvangen? Geen nood, kijk een dag na de uitzending op L1.nl onder TV bij 'Uitzending gemist' (tip!).

Meer informatie over deze opgraving, de tijdstippen en plek leest u in het bericht: 'Bezoek de opgraving in Venlo!'.

Eerdere opgravingen die zijn opgenomen vonden plaats in Maastricht en Limbricht. Zie voor meer informatie de website 'Verhalen van Limburg'.

Veel plezier en wellicht tot ziens !?