zondag 24 augustus 2008

Zelf zoeken: actuele informatie archeologie

Misschien wilt u zichzelf af en toe informeren over actuele ontwikkelingen in de archeologie? Zo ja, dan volgen hier enkele tips, inclusief bijbehorende links.

Aanleiding. Ik ontdek net dat via de gezamenlijke catalogus van de bibliotheken in Limburg vrij makkelijk is te achterhalen welke krantenartikelen over archeologie, de archeoloog of een archeologe zijn verschenen. Helaas staan de artikelen niet integraal online. Maar door de kop te selecteren en in Google te mikken kunt wellicht online het artikel vinden. En anders gaat u lekker weer eens naar uw bibliotheek. Voor Limburg vindt u die gezamenlijke catalogus op: bibliotheeklimburg.nl. Helaas is website opgebouwd uit frames. Met deze link naar een voorbeeld van de resultaten mist u dan ook de navigatie.

Waar / hoe vind ik mijn nieuws? Eerst kijk ik op 'Google Nieuws'. Dat heb ik in mijn iGoogle als tab met de titel 'archeologie' toegevoegd. Enkele rechtstreekse links naar relevant nieuws: archeologie, archeologisch, archeoloog, archeologe, steentijd, bronstijd, ijzertijd, Kelten, Romeinen, Romeins, stadsarcheologie, middeleeuwen.

Het is dus een kwestie van creatief zijn met trefwoorden, denk verder aan: het paleolithicum, mesolithicum, neolithicum, Keltisch, Romeinse, Merovingisch, Karolingisch, Middelseeuws, etc. In te vullen na q=. Die q staat voor query. Een query is een vraagstelling / zoekvraag / zoekopdracht die op een gegevensbank (database) wordt uitgevoerd. Zo ziet de query voor Google Nieuws er uit: http://news.google.nl/news?ned=nl_nl&scoring=d&q=archeologie

Verder zijn er natuurlijk sites die net zoals ik nieuws verzamelen. Al dan niet geautomatiseerd. Denk aan ArcheoNieuws, Erfgoed Nederland > Archeologie > Nieuws en bijvoorbeeld de startpagina archeologie. Voorheen verzamelde ook Archeonet, waar ik ook nog aan heb meegewerkt, regelmatig nieuws. Het archief van Archeonet is nog steeds de moeite waard.

Tip. De RSS feeds ('webfeed') van de Google Nieuws zoekopdrachten kun je opslaan in jouw 'feedreader'. Daarmee heb je een sneller overzicht van alle archeologisch nieuws. Zelf gebruik ik het open source programma RSSOwl om webfeeds te bekijken.

Heb jij nog aanvullende tips? Reageer dan s.v.p. op dit artikel. Verras me.

3 opmerkingen:

Ank van der Kallen zei

Met interesse aanwijzingen gelezen over het vinden van archeologisch nieuws. Een tip: kijk eens op http://www.scherminckel.nl/actueel/nieuws%202008.htm
De website www.scherminckel.nl wordt door mij tweemaal in de week bijgewerkt met actueel archeologisch nieuws.
met vriendelijke groet
Ank van der Kallen

JoG zei

Ank, het is al weer lang geleden dat ik op jouw website heb gekeken. Je geeft inderdaad altijd en al heel lang (!) een mooi overzicht. Dank je voor jouw reactie ! Heb je nog wat aan de bovenstaande 'aanwijzingen' / tips gehad?

En voor het gemak van onze lezers zet ik hieronder nog een keer jouw url neer, maar dan aanklikbaar: http://www.scherminckel.nl/actueel/nieuws 2008.htm.

JoG zei

Aanvulling: http://archeologie.feeder.nl/