donderdag 19 juni 2008

Archeologische werkzaamheden Betuweroute feestelijk afgesloten

Op donderdag 19 juni worden de archeologische werkzaamheden in de Betuweroute feestelijk afgesloten op een rangeerterrein in Utrecht. De resultaten van het archeologische onderzoek en publieksproducten archeologie worden gepresenteerd en aangeboden door de Projectorganisatie Betuweroute aan de archeologische vakgenoten en de betrokken gemeentes.

Inmiddels alweer 15 jaar geleden werd begonnen met het voorzichtig opentrekken van een ritsluiting dwars door Nederland. Hierbij kwamen allerlei spectaculaire vondsten naar boven zoals Trijntje, het oudste menselijke skelet ooit in Nederland gevonden. Het archeologische onderzoek in het kader van de Betuweroute heeft veel prachtige en vernieuwende inzichten opgeleverd over hoe de vroege inwoners van Nederland omgingen met het landschap. Daarnaast bood dit project een unieke kans voor de archeologische wereld. De opgedane kennis en vaardigheden over het managen van archeologie binnen grote bouwprojecten tijdens dit project, stelt de archeologie in staat een volwaardige speler te zijn in de bouwwereld. De managementboeken `Evalueren, beschermen en begeleiden' en `Malta in de maak' getuigen van dit succes.

De projectorganisatie Betuweroute en de ministeries van V&W en OCW bieden op donderdag 19 juni publieksproducten en de wetenschappelijke rapportages aan. Het gaat om producten ontwikkeld door de Projectorganisatie Betuweroute, zoals de website www.archeologiebetuweroute.nl; fietsroutes en archeologie-bankjes in de gemeentes met opgravingen langs de Betuweroute; lespakketten; een tentoonstelling in Streekmuseum de Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam en een strekkende meter aan wetenschappelijke rapportages. Hiermee sluiten de opdrachtgevers een proces van jaren af, waarin zij zorg droegen voor het Nederlandse erfgoed in de bodem. Zij dragen thans de archeologie over aan hen die het toebehoort, namelijk de archeologische wetenschappelijke wereld en de burgers.

Bron: Nieuwsbank / Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten (RACM)
Datum: 18 juni 2008
Links: 'Archeologische werkzaamheden Betuweroute feestelijk afgesloten' / 'Archeologische werkzaamheden Betuweroute feestelijk afgesloten'
Wikipedia: Betuweroute
OpenStreetMap: volgt nog
Gerelateerd:
- Museum De Koperen Knop;
- kennis.betuweroute.nl > archeologie;
- www.archeologiebetuweroute.nl;
- www.betuweroute.nl

Geen opmerkingen: