dinsdag 17 juni 2008

Tentoonstelling 'Dichter bij Archeologie' in Haarlem

"In deze tentoonstelling legt het Archeologisch Museum Haarlem een link tussen poëzie en archeologie. Centraal staan elf gedichten van de ... dichter/schrijver Esther Jansma (1958). Allemaal gedichten met een archeologisch tintje. Niet zo vreemd, want naast dichter is Jansma als dendrochronoloog (boomtijdkundige) werkzaam binnen het archeologisch vakgebied.

Elk gedicht wordt voorafgegaan door een inleiding die speciaal voor deze gelegenheid door Esther Jansma is geschreven. De gedichten worden geïllustreerd met passende Haarlemse bodemvondsten: voorwerpen die de sfeer van het gedicht weergeven of de essentie van het gedicht symboliseren. Een uitgelezen variatie aan archeologisch materiaal is in de vitrines te bewonderen, waaronder glaswerk, botmateriaal, speelgoed en schoeisel."

Grote Markt 18k, kelder van de Vleeshal in Haarlem (2011 RD).
Open wo t/m zo 13-17 u. Toegang gratis.

Er is ook een permanente tentoonstelling van een op ware grootte nagebouwde opgravingplek in het Archeologisch Museum Haarlem.

Bronnen: HaarlemCultuur.nl / IJmuiderCourant
Datum: 11 juni 2008
Links: 'Musea en natuurcentra...' / ‘Dichter bij archeologie’
Wikipedia: Dendrochronologie, Esther Jansma, Dendrologie, Nederlandse dendrologie, Nederlandse Dendrologische Vereniging
OpenStreetMap:
Gerelateerd:
- Archeologisch Museum Haarlem;
- Stichting Archeologische Werkgroep Haarlem;
- > cultuurwijzer > cultuurhistorie > archeologie

Geen opmerkingen: