vrijdag 20 juni 2008

Hunebedcentrum toont leven in de steentijd

In de nieuwe tentoonstelling in het Hunebedcentrum te Borger is te zien hoe een groep van 13 personen voor twee maanden overleefd in hun nieuwe prehistorische woonomgeving, een nederzetting van paalwoningen, in het achterland van het Bodenmeer in Zuid Duitsland, ver weg van onze beschaving. Daar wacht het harde dagelijkse leven van de Steentijd op ze. Wonen en slapen onder één dak, koken, oogsten, voedsel zoeken en vissen met gereedschappen uit de Steentijd. Een tweetal mensen heeft de reis over de Alpen ,van Őtzi, de man uit het ijs, op prehistorische wijze nagelopen. Zullen ze het in hun nieuwe leefomstandigheden redden?

Het experiment is vastgelegd in een televisieserie gemaakt door de Duitse Sudwestrundfunk in coproductie met de Bayerische Rundfunk. In deze televisieserie staat de reis naar het verleden, midden in de avontuurlijke wereld van Őtzi centraal. De tentoonstelling is al te zien geweest in 17 Duitse musea. Het is nu voor de eerste keer te zien in Nederland, in het Hunebedcentrum te Borger.

In de nieuwe tentoonstelling is te zien met welke middelen en kennis de mensen uit de Steentijd konden overleven. De expositie laat naast beelden van de bijbehorende televisieserie, wetenschappelijke achtergronden, nieuwe onderzoeksresultaten en voorwerpen zien. De basis van de tentoonstelling gaat over experimentele archeologie. De 13 mensen van de televisieserie moesten door middel van experimenten ontdekken hoe ze moesten overleven. In de expositie is te zien hoe dat is gebeurd. Vragen die hierbij centraal staan zijn:

Welke kleren droegen de mensen in de Steentijd?
Hoe woonden ze?
Welk voedsel aten en hoe werd dat bereid?
Waar werden de grondstoffen vandaan gehaald?
Hoe bewerkten ze het land?
Hoe leefden ze met elkaar?
Welke sociale netwerken waren aanwezig?
Welke handelsroutes waren aanwezig in de Steentijd?

Al met al veel vragen waar nog geen goede antwoorden op waren gevonden. Door middel van de experimenten die zijn gedaan voor de televisieserie hebben we nu een beter inzicht in de wereld van de Steentijdmensen.

De tentoonstelling is tot eind augustus te zien in het Hunebedcentrum te Borger.

Bron: TourPRess Holland
Datum: 3 juni 2008
Link: 'Hunebedcentrum toont reis in de steentijd'
Wikipedia: Ötzi, Neolithicum
OpenStreetMap: volgt nog
Gerelateerd:
- Hunebedcentrum

Geen opmerkingen: